tisdag 22 juli 2008

Snabbhetens otyg

Varför skall allt resande vara så himla snabbt? Är det nån tävling som pågår som jag missat? Snabbast till jobbet vinner! Snabbast till vad-som-helst vinner! Snabba på! Skynda! Skynda! SNABBARE!!!

Alltså. Vi skall färdas allt snabbare. 120 km/h är (eller kommer snart att bli) ny maxhastighet på en del motorvägar (t ex ny delen av E4 mellan Mehedeby och Uppsala). Tågen skall helst susa fram i 350 km/h. Vi går snabbare. Cyklar fortare. Handlar fortare.
Snabbare datorer. Snabbare internet. Snabbare mat.
Men varför? Är det resan endast till för att nå målet så snabbt som det går? Kan det vara så att vi lever snabbare också? Antagligen. Med den strida ström av information vi överöser oss med varje dag så upplever vi att allt går snabbare. Det finns inte ens tid att presentera hela nyheter på tv längre. 'Läs mer på vår hemsida' hör man hela tiden. Lever vi i ett löpsedelssamhälle där vi endast får nyheter i kortform? Det verkar dessvärre så.

Tänk om det är så att vi lever för snabbt för vårt eget bästa?

Det finns forskning som pekar på att vi mår bättre om vi tar det lugnare och lever närmare naturens tempo. Konstigt? Snarare helt naturligt. Tur då att t ex Slow-rörelsen finns! Slow Food. Slow Cities (Citta Slow). Det är dags för Slow Living, Slow Travel osv.
Låt saker ta tid. Den tid de behöver. Som du behöver. Som världen skulle må bättre av.

Sätt dig en stund och tänk efter.
Jodå.
Du har tid till det.
Alltid.

Inga kommentarer: